Problemen met invoegen tussen lange colonnes vrachtwagens

Andere belijning oplossing bij problemen met invoegen tussen lange colonnes vrachtwagens?

Het komt steeds vaker voor dat je bij invoegen op de snelweg te maken krijgt met lange kolonnes vrachtwagens. Zie daar maar eens veilig tussen te komen! En het wordt nog veel erger: in de toekomst gaan vrachtwagens volledig geautomatiseerd, misschien zelfs zonder chauffeur, in colonne rijden.

Voor ervaren chauffeurs is het al moeilijk, misschien zelfs wel onmogelijk om daar veilig tussen te komen, voor wat minder ervaren chauffeurs wordt het steeds meer een traumatische ervaring...

Tijdens mijn vakantie in Frankrijk zag ik dat het ook anders kan.Ik heb daar meermalen een omgekeerde situatie meegemaakt: de rijstrook waarmee je naar de snelweg wordt geleid blijft een rijstrook. Jouw rijstrook wordt dus automatisch de meest rechtse rijstrook en invoegen is niet nodig. Het probleem wordt daarmee verplaatst naar de auto's die al op de snelweg rijden: zij moeten opschuiven naar rechts, oftewel ritsen. Voor hen is dat veel makkelijker, omdat de auto's van de rechter rijstrook hen daarvoor de ruimte moeten geven:

In Nederland heb ik deze situatie ook al eens gezien. Ik weet niet meer waar, maar het is een uitzondering. Ik vraag me af of het niet veel prettiger is als deze manier van bijvoegen op de snelweg overal wordt toegepast. Het zal volgens mij niet veel extra asfalt kosten. Alleen de belijning moet worden aangepast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten